Gijs is bekend van de Amsterdam Klezmer Band en de bands #STricat en #Spinofex maar gooit het solo. Hij combineert trompet met het gebruik van effectpedalen. Tip voor zowel jazz als electronica liefhebbers! Zijn CD
Spoken is uiteraard bij ons verkrijgbaar.
1. Nils Petter Molvaer - Switch
Nils Petter Molvaer is wat mij betreft de absolute meester en grote voorbeeld wat betreft het gebruik van trompet en elektronica. Hij heeft veel verschillende albums gemaakt, waaronder kortgeleden met Sly & Robbie, en onlangs nog met Miles Davis' percussionist Mino Cinelu. Switch is mijn absolute favoriet.
2. Jon Hassell - Seeing through sound (Pentimento Volume Two)
Het nieuwste album van de uitvinder van de zogenaamde 'Fouth world' muziek, waarin primitief/futuristische geluiden uit de wereldmuziek gecombineerd worden met geavanceerde elektronica. Onder andere bekend van zijn samenwerkingen met Brian Eno en de Talking Heads.
3. Yazz Ahmed - Polyhymnia
Yazz Ahmed is een Britse-Bahreini trompettiste en componiste. In haar muziek komen jazz, elektronica en muziek uit het midden-oosten samen in een soort van psychedelische Arabische jazz. Enerzijds is ze stilistisch verwant aan de muziek van Ibrahim Maalouf, anderzijds doet ze me qua composities en arrangementen vaak meer denken aan de fantasie-explosieve muziek van Django Bates.
4. Miles Davis - A Tribute to Jack Johnson
Miles Davis is mijn grootste idool. Ik houd van al zijn periodes. Met name een voorbeeld voor mij op het gebied van 'pacing', het gebruik van ruimte/stiltes in zijn improvisaties. In de jaren zeventig gebruikte hij regelmatige effectpedalen, met name de wah wah, en op zijn albums ook filters en delays.
5. Alison Balsom - Paris
Alison Balsom behoort tot het neusje van de zalm van de klassieke solo trompettisten. Haar klank is wonderschoon, haar techniek en stijlkennis zijn verbluffend. Op dit soms ietwat romantische album, met muziek van onder andere Satie, Messiaen en Ravel geniet ik van hoe ze de rust pakt.
6. Maite Hontelé - Déjame Así
De beroemde Nederlandse trompettiste die een wereldster werd vanuit Colombia, en die tegenwoordig artistiek leider is van de Music Meeting in Nijmegen. Stilistisch gezien iets verder verwijderd van mijn eigen muziek, maar ik ben vol bewondering voor deze held.
7. Nicholas Payton - Sonic Trance
#BAM, Black American Music, zo behoort jazz genoemd te worden betoogt Nicholas Payton. Een genie op de trompet en piano, exponent en voortstuwer van de zwart Amerikaanse muziektraditie, ontzettend inspirerend. Op dit ietwat stonede album dat ik het liefst beluister wanneer ik met mijn van het touren gare hoofd in een vliegtuig half wegzak experimenteert Payton er lustig op los met zijn Whammy.
8. Ibrahim Maalouf - Diagnostic
Op de track Never Serious gaat deze virtuoze Frans-Libanese trompettist met zijn versieringen te keer als ik niet eerder een trompettist hoorde. Ik verdenk hem ervan op deze track ook gebruik gemaakt te hebben van elektronica, maar helemaal ben ik er nog niet achter hoe hij dit flikte!
9. Arnetta Johnson - "If you hear a trumpet it's me"
Er staat een te gekke nieuwe generatie vrouwelijke Amerikaanse trompettisten op, met musici als Lessie Vonner, Ryck Jane en Arnetta Johnson. Afgestudeerd aan gerenommeerde scholen als Berklee zijn ze zowel actief op de jazzpodia als in de popwereld, bij bijvoorbeeld Beyonce of Janelle Monae. Arnetta Johnson moet je zeker in de gaten houden!
10. Roy Hargrove/The RH Factor - HardGroove
Heerlijke R&B/jazz/funk van de onlangs veel te vroeg overleden Roy Hargrove. Dit album mag niet ontbreken aan je collectie. Samen met trompettist Maurice 'Mobetta' Brown, die nu bij Anderson. Paak speelt, dook hij op dit album ook de effectpedalen in, met envelope filters, overdrives en delays. Saillant detail: op de track Out of Town is het niet Hargrove maar Brown die je hoort improviseren op de trompet.