VOETEN, TEUN
NEW YORK, FROM TOP TO BOTTOM
Label: CONCERTO BOOKS
Releasedatum: 01-07-2021
Herkomst: NL
Item-nr: 4262663
EAN: 9789493109360
Status: NRM
Op werkdagen voor 16:00 besteld, morgen in huis.
Boek (1)
€ 24.99
Op voorraad
Recensie
Oorlogsfotograaf en meervoudig Zilveren Camera-winnaar Teun Voeten (Boxtel, 1961) heeft al vanaf 1978, toen hij er als uitwisselingsscholier een jaar woonde, een passie voor New York. Later zou hij er gaan studeren en sinds 2000 is hij officieel ingezetene van de stad, wiens architectuur hij tussen zijn oorlogsreportages door vastlegt. Het fotoboek New York laat in tijdloos zwart/wit een selectie van 60 van zijn met een technische camera genomen architectuurfoto’s zien, aangevuld met foto’s van New Yorks Meatpacking District en Coney Island, en komen thema’s als armoede, rassenonlusten en daklozen aan bod.
Teun Voeten studeerde culturele antropologie en filosofie in Leiden. Sinds 1991 covert hij als oorlogsfotograaf en auteur confl icten wereldwijd. Hij fotografeerde in Israël, het voormalige Joegoslavië, Rwanda, Afghanistan, Colombia, Sierra Leone, Irak, Liberia, DR Congo, Noord-Korea, Libië, Syrië en Mexico voor internationale publicaties en organisaties. Hij werd door een sniper in Mostar in zijn been geschoten, werd bijna vermoord door gedrogeerde kindsoldaten in Sierra Leone, werd ontvoerd door Colombiaanse rebellen en overleefde enkele Taliban hinderlagen.
In 1994 woonde hij 5 maanden tussen ondergrondse daklozen in New York. Dit werd zijn non-fictie debuut Tunnelmensen. Over de bloedige burgeroorlog in Sierra Leone die bijna het leven van Voeten kostte, schreef hij How de body? Hoop en horror in Sierra Leone. In 2016 maakte Voeten samen met filmmaker Maaike Engels Calais: Welcome to the Jungle, een indringende documentaire over vluchtelingenproblematiek. In 2009 begon hij zich als fotograaf te richten
op het drugsgeweld in Mexico. Dit resulteerde in 2012 in zijn fotoboek Narco Estado. Drug Violence in Mexico.
Als architectuurfotograaf werkt hij nog steeds aan zijn serie over New York maar ook aan een project over de vervallen industriële stad Charleroi.