Er zijn veel boeken verschenen over de rijke geschiedenis van Golden Earring. Toch is er een deel van de Earringhistorie waar weinig over geschreven is: de videoclips van de band. Golden Earring is in 1982 de eerste Nederlandse band die serieus werk maakt van een clip.
Bij de vele hits uit de jaren 60 en 70 laat Golden Earring al filmpjes opnemen. De filmpjes laten losse beelden zien bij de muziek, zonder een echte betekenis. In 1982 realiseert Golden Earring zich dat het anders moet. Ingegeven door de snelle groei van de clipzender MTV in de Verenigde Staten vragen ze Dick Maas, een filmregisseur die cum laude is afgestudeerd aan de Nederlandse Filmacademie, om een clip bij Twilight Zone te maken. Na het succes van de single en de bijbehorende clip groeit Dick Maas uit tot de hofleverancier van de band en maakt hij spraakmakende Earringclips in de periode van 1982 tot en met 1997: Twilight Zone, When The Lady Smiles, Clear Night Moonlight, Turn The World Around en Burning Stuntman. Ook de concertfilm Live From The Twilight Zone is gemaakt door Dick Maas.
Dick Maas: “Voor iedereen die wil weten op welke locaties we gefilmd hebben, hoe de scenario’s tot stand kwamen, wie er allemaal in mee speelden en wie niet, wat er fout ging, bevat dit boek een schat aan informatie.”
Over het boek:
Het boek beschrijft op zeer uitgebreide wijze de totstandkoming van de clips en de concertfilm en de grote invloed op de carrières van Golden Earring en Dick Maas. Het geeft o.a. antwoord op vragen als: In hoeverre hebben de clips bijgedragen aan het succes van de songs? Wat waren de reacties? Hoe reageerde het preutse Amerika op de provocerende erotische beeldtaal, de zwarte humor en het onverbloemde geweld? Wat werd er allemaal gecensureerd? Verloor Hillary Clinton het Democratische kandidaatschap omdat ze When The Lady Smiles als campagnelied had?
Aart van Grootheest: “We nemen de lezer mee naar lang vervlogen tijden toen Golden Earring de wereld wilde veroveren, storyboards met de hand werden getekend, clips nog analoog werden opgenomen en de aandacht voor de muziek op de Nederlandse televisie beperkt was tot uitzendingen van Toppop en Countdown.”
Golden Earring Clips van Dick Maas 1982-1997 geeft een blik achter de schermen en laat zien met welke professionaliteit deze producties zijn gemaakt. De schrijvers hebben de beschikking gekregen over uniek archiefmateriaal, zoals de scripts en storyboards van de clips. Ook bevat het boek vele niet eerder gepubliceerde foto’s.
Jan Sander: “In de vorm van interviews zijn herinneringen opgehaald met onder meer de bandleden, Dick Maas en zijn vaste regieassistent, Myrna van Gilst. Met de medewerking van meer dan 125 betrokkenen, waaronder ook medewerkers van MTV en PolyGram uit de Verenigde Staten, zijn we erin geslaagd de vele aspecten van de clips tot in detail te ontrafelen”.
Cees van Rutten: “Mooie verhalen en leuke anekdotes worden afgewisseld met tegenslagen en teleurstellingen.”