gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

DAVIS, GEATER

LOST SOUL

Label: LUV N' HAIGHT
Releasedatum: 10-05-2019
Herkomst: US
Item-nr: 3063842
EAN: 0780661006916
Levertijd: Gemiddeld 28 werkdagen

Recensie

Een bijzonder trekje van soulmuziek is dat zij net zoveel relevante nieuwe releases voortbrengt als gloedvolle heruitgaven. Soul heeft de toekomst én een meeslepend verleden. Eén van de onontdekte cultfiguren uit die geschiedenis is de fenomenale zanger Vernon 'Geater' Davis (1946 - 1984) uit Texas. Connaisseurs jagen al langer op zijn singeltjes en zijn eerste langspeler Sweet Woman's Love die nu integraal op Lost Soul staat.

Davis beleeft zijn beste jaren begin jaren zeventig als hij in Birmingham, Alabama zijn briljante eerste single 'Sweet Woman's Love' opneemt die alles in zich heeft wat deep soul zo betoverend maakt. Davis' gruizige stem is verwant aan die van Bobby 'Blue' Bland, net als zijn zangstijl die rustig is maar altijd dreigt uit te breken en de boel in lichterlaaie te zetten.

Zoals gebeurt in het bijna negen minuten lange 'For Your Precious Love' waarin de liefde voor een dame Davis' hoofd op hol brengt en hij de controle dreigt te verliezen maar dat natuurlijk net niet doet. En de blazers maar trekken en zuigen… dit is potjandorie de essentie van soul. Dan is er nog 'Cry, Cry, Cry', een lange bewerking van een Bobby Bland klassieker waar Davis vocalen overheen legt als een vette laag honing.

Kanttekeningen zijn er ook. Davis, die steeds net niet doorbreekt, omarmt in zijn zoektocht naar succes de disco. 'Cold Love' is daarvan een treurig voorbeeld. De funky liedjes uit zijn latere periode zijn oké maar branden niet zoals het vroege werk dat doet. Naast alles wat Lost Soul biedt, moet er nog materiaal van Davis uit Muscle Shoals rondzwerven. Die liedjes en het leeuwendeel van Lost Soul behoren tot het allerdiepste wat er in soul te krijgen is.

(tekst: www.kindamuzik.net)
Door Redactie op 2013-05-01

nieuwsbrief