gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

Recensie

PRESENTATIE IN CONCERTO
Ter ere van het 40-jarig jubileum van de Prince film Purple Rain en de daarbij behorende wereldtournee, komt sterrenfotograaf Govert de Roos met een speciaal fotoboek over de Purple Genius, getiteld ‘Detroit Nov 4th 1984’. Het bleek namelijk dat Govert de enige fotograaf was die het eerste optreden van de tournee in zijn compleetheid mocht fotograferen. Het fotoboek van deze legendarische avond, aangevuld met studiofoto’s van Vanity 6, Apollonia 6 en Sheila, wordt op 20 oktober gepresenteerd in Concerto. En als je Prince-fan bent, moet je daarbij zijn!

Zondag 20 oktober | Aanvang 16:00 | Entree is gratis, wel graag even aanmelden via deze link



In de jaren 80 werkte Govert de Roos als fotograaf voor diverse muziekbladen, waaronder Popfoto, Hikrant en Muziek Expres. En 1982 werd hij gevraagd om Vanity 6 te fotograferen, een door Prince gecreëerd poptrio dat op dat moment hun eerste hit in Nederland had: Nasty Girl. Steven Fargnoli, toen de manager van Prince en zijn artiestenstal, was onder de indruk van het resultaat en benaderde Govert, toen ook Sheila E en Apollonia 6 hun albums uitbrachten.
Apollonia 6 kwam in 1984 voor een tournee naar Europa en Govert werd gevraagd om het trio te begeleiden en de tour vast te leggen. Gedurende deze trip ontstond er een warme vriendschap tussen Govert en de Prince Familie en dit leidde ertoe dat hij werd uitgenodigd voor het openingsconcert van de Purple Rain Tour in Detroit: dat is ook waar hij Prince voor het eerst ontmoette.
Hij werd door Apollonia geïntroduceerd in de kleedkamer van de Purple Genius, waar Prince hem welkom heette met de woorden: “So you’re the guy who took those beautiful pictures of Vanity, Apollonia and Sheila?” Bescheiden als hij was, maakte Govert op dat moment geen foto’s, omdat de atmosfeer te intiem was en hij zich niet wilde opdringen. Hij kreeg vervolgens een all-access pas van Prince waardoor de uiteindelijk vlak voor het podium terechtkwam. Daar realiseerde hij zich dat hij de enige fotograaf was die zo dicht bij het podium mocht komen. Hierdoor was hij in staat om Prince vanuit verschillende hoeken te fotograferen. Toen hij op het podium leunde met zijn camera kwam Prince zijn kant op en knielde ongeveer een meter voor hem, waar hij een van zijn fenomenale gitaarsolo’s liet horen, meermaals oogcontact maakte en recht in de camera keek. Een bijzonder moment dat Govert nog steeds ziet als een zeldzaam en speciaal cadeautje van Prince, als een teken van zijn goedkeuring.
Ook 40 jaar later heeft Govert nog levendige herinneringen aan die avond in Detroit. “Ik had hem nooit gefotografeerd tot die vierde november en toen ik deze unieke gelegenheid kreeg om hem van zo dichtbij te fotograferen wilde ik elke expressie op zijn gezicht vastleggen. Ik ben een mensen mens en de foto’s moesten tonen hoe hij zich op dat moment voelde. Hij voelde zich duidelijk volledig in zijn element. Ik ben nog steeds dankbaar dat ik, met grote dank aan Apollonia, deze kans heb gekregen en blij dat ik hem heb gegrepen.”

Door Redactie op

nieuwsbrief